Испанският характер

by / Saturday, 21 February 2015 / Published in Новини

Какъв е истинския испански характер.

Жителите на Иберийския полуостров са много приятелски настроени, забавни и общителни. Те се отнасят към туристите често като с приятели, сърдечни са и с широка усмивка.

Начин на говорене:

Наблюдавайки как общуват помежду си, се създава впечатлението, че не се изслушват и говорят едновременно, а също така, много бързо.  Разговорът е винаги оживен и много емоционален. В разговора задължително се подхвърля някоя подигравка или шега.

Недостатъци:

На първо място може да се подчертае тяхната липса на точност. Испанците пристигат късно навсякъде: на училище, в университета или на работното място. Счита се за приемливо закъснение между 10 и 30 минути, с изключение на онези предприятия, в които работния ден започва в определен час и закъснението може да бъде повод за уволнение. Що се отнася до бизнес срещите и семейството, е неописуемо. В тези случаи може да закъснеят няколко часа или изобщо да не отидат на срещата. На въпроса: “Защо?” вашия събеседник отговаря невинно: “За съжаление, днес не може да стане, да го оставим за утре.”

Освен всичко това, испанците имат много невъздържан език. Затова обичат да критикуват всички, като се започне от собствените им най-близки роднини и приятели и при това използват остри думи.  В същото време, нито един от тях няма смелостта да каже в лицето на критикувания дори една малка част от това, което казват зад гърба им.

Работа

В ежедневието испанците са много трудолюбиви хора. Когато става въпрос за работа, те са готови да работят здраво и да спят само 3 или 4 часа. Ако е техния собствен бизнес, повечето испанци предпочитат да работят сами или със семейството си, а ако нямат близки помощници, тогава наемат външни лица. За отбелязване е, че шефовете често извършват същата работа, наред със своите служители. Например, шефът на ресторанта може лесно да обслужва клиентите, а жена му, да мие пода или съдовете. И не го правят, защото не могат да наемат някой, само че считат, че никой не може да го прави по-добре от тях. Работно време във фирмите е между 8 и 10 часа на ден, в ресторантите работно време е ненормирано. Ако има много поръчки и клиенти, може да отварят в 7:00ч. сутринта и да приключват към 01:00ч. през нощта, оставяйки общо два часа за закуска, обяд и вечеря, въпреки че е приемливо, защото се заплаща на час. Когато няма достатъчно поръчки, работа може да продължи само 2-3 часа.

Национализъм

В момента има общо седемнадесет региони в Испания и всяки има своя собствена столица, свой флаг и свои закони. Много от тях имат свой собствен език. Но колкото повече се навлиза на юг и слънцето затопля, толкова повече се охлажда езиковата ревност на испанците и дори се изпарява по време на сиестата.

В Страната на баските, или както те наричат родината си, всички пътни знаци са написани на баски. Те имат своя собствена баска полиция, свои собствени данъци, баски училища, баски телевизионен канал и собствена терористична организация ЕТА (“Euskadi Ta Askatasuna“ (баски израз в превод на испански “Баска страна и свобода”).

В Каталония, със столица Барселона, също предпочитат да говорят на родния си език, и не дай боже, испаноговорящите не каталонци да говорят на кастилски испански. Не им харесва да не се говори на каталонски.

В Галисия ситуацията е подобна.

Но има едно “но”. Попитайте каталонците, дали са патриоти или националисти и започват да ви убеждават разгорещено.  Само че не говорят за Испания, а за Каталония.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

TOP