Единствената българска система за превод между 7 езика работи офлайн на мобилни телефони

by / Saturday, 27 September 2014 / Published in Sin categoría

offline-translatorСистемата превежда между български, английски, френски, немски, италиански, испански и турски и има свои приложение за мобилни устройства за водещите платформи: Android, iOS и Windows Phone.

Единствената българска система за машинен превод между 7 езика работи и офлайн на мобилни телефони, като заема само около 100MB от паметта на апарата, благодарение на езиковите технологии.

Тя функционира на базата на над 10.000 езикови правила и не се нуждае от огромни по обем паралелни корпуси за статистически анализ, на каквито разчита например Google Translate, чиято офлайн версия се нуждае от около 10 пъти повече свободно място на телефона. Това обясни нейният създател Лъчезар Джаков, който е докторант в Секцията по компютърна лингвистика в Института за български език при БАН и участва в проекта „Интегриране на нови практики и знания в обучението по компютърна лингвистика“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Системата може да се тества онлайн на адрес http://offline-translator.com/

Източник: 4press.idg.bg

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

TOP